BLOG

Raport de activitate (septembrie-decembrie 2017)

Azi împărtășesc cu voi primul meu raport de activitate din acest mandat, care corespunde sesiunii parlamentare Septembrie - Decembrie 2017. Am fost validat deputat în data de 19 aprilie 2017 și imediat după aceea mi-am început activitatea în comisii. Cele în care activez constant și în care am cele mai multe responsabilități sunt Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Vă invit, așadar, să vedeți ce a presupus / cum s-a desfășurat activitatea mea de deputat în sesiunea care s-a încheiat. 

Read More

10 modalități prin care românii din străinătate pot ajuta România

Relațiile strânse cu familia și prietenii, dar și natura proiectelor în care sunt implicat, mă aduc în țară și pe meleagurile natale de cel puțin trei ori pe an. Peste hotare, am întâlnit români despre care pot spune că au o legătura foarte matură și puternică cu România. Avem și un obicei în a vorbi cu foarte mult patos despre tot ceea ce se petrece acasă, despre reforme (mai bine zis, despre lipsa lor), politică, nivel de trai, turism, servicii etc. Totuși, încă nu realizăm că avem puterea de a influența lucurile care nu ne plac. Desigur, ariile noastre de acțiune sunt mult mai restrânse, dar esentiale: familia, mica comunitate, atitudinea pe care o avem față de semeni și față de sistem.

upă aproape 10 ani petrecuți peste graniță, cred că înțeleg ce a vrut să spună Octavian Paler când afirmat: "România este patria mea, restul sunt doar țări!". Vă propun un decalog a ceea ce consider că fiecare dintre noi, românii din străinătate, ar trebui să facem în relație cu țara mamă pentru a influența în bine anumite procese și comportamente din România (sunt linii de conduită pe care eu însumi încerc să le urmez). 

Read More

Cel mai mare dușman al Românei este actuala clasă politică (II). 7 motive pentru care românii din Diaspora trebuie să iasă în stradă.

Devine din ce în ce mai evident că trebuie să ducem revoluția din 1989 la bun sfârșit. Chiar și după 25 de ani de luptă. De data acesta, de jos în sus. Fără KGB-iști cu sânge pe mâini. Fără odraslele nomenclaturiștilor cu doctorate la Sorbona. Fără impostori și "lideri" autodeclarați. 

Îndată se implinesc 26 de ani de când noi, românii din străinătate, am împărțit cu cei de la vatră pâinea și sărăcia, bucuriile și necazurile. Exact cum am făcut-o ai noștri în România dinainte de 1989. ..

Read More

The Romanians are coming (o reactie si posibile solutii)

Din capul locului, scriu negru pe alb că sunt împotriva tuturor formelor de discriminare, inclusiv celei pe motiv de naționalitate. Prin acest exercițiu îmi doresc ca noi, cetățenii români din Marea Britanie (și din străinătate, în general), să facem primii pași spre o înțelegere corectă a motivelor pentru care simțim și  gândim într-un anume fel vis-a-vis de orice formă sau tentativă de stereotipizare a identității noastre.

De asemenea, vreau să stabilim cu foarte mare atenție tipul de mesaje, precum și impactul celor pe care alegem să le trasmitem mai departe publicului britanic, familiei europene, dar și celor de acasă. Apoi, sper să tragem niște concluzii pe baza cărora să putem construi mai departe. Sau nu. Alegerea vă aparține.

Read More

Cu drag, pentru românii din diaspora

Pe 29 noiembrie, la Bruxelles, am fost printre cei care au participat activ la lansarea uneia dintre cele mai promițătoare și frumoase inițiative independente a românilor din străinătate: Consiliul Diasporei.

Este o provocare (dupa parerea mea, frumoasă) să lucrezi în echipă, să construiești ceva alături de oameni pe care îi întâlnești pentru prima dată. Ca în orice proiect nou, necunoscut, chiar unic pentru diaspora românească, este și normal să avem parte și de critici, este firesc să existe anumite lipsuri sau stângacii din partea noastră. Nu este nimeni perfect.

Read More

A fost lansat organismul independent Consiliul Diasporei

Comunicat de presă

Pe data de 29 noiembrie 2014 a fost lansat Consiliul Diasporei, în ajunul Zilei Românilor de Pretutindeni, în cadrul conferinţei anuale a DP-ROSA care a avut loc la Bruxelles, pe parcursul întregii zile.

Conferința DP-ROSA a avut un format de dezbatere mult mai intens decât în anii anteriori, agenda zilei concentrându-se în jurul celor două iniţiative principale ale DP-ROSA, în 2014: inițiativa civilă Consiliul Diasporei (CD) şi inițiativa politică Partidul Diaspora Progresistă (PDP), în prezenţa unor participanți de o înaltă calitate academică şi profesională.

Read More

Cu drag, despre "România lucrului bine făcut". "Mândru că sunt român."

Preambul

De curând m-am întors din România, unde am petrecut două săptămâni în plină campanie electorală. În liniște și civilizat, în sânul comunității în care am crescut, mi-am exercitat pe 2 noiembrie și dreptul de a alege. Scriu aceste rânduri pentru că am fost întrebat de către foarte multă lume despre opțiunile mele electorale și despre cum văd eu această desfășurare inedită de acțiuni politice în România și în diaspora. 

Actul 1 - Primul tur de scrutin

Într-o țară de aproximativ 19 mil de locuitori s-au înscris în cursa prezidențială 14 candidați. La nivel de mentalitate, clasa politică din 2014 este la fel ca cea din primii ani de după Revoluție. Românii au dat cele mai multe voturi lui Victor Ponta și Klaus Johannis, cei doi urmând a se înfrunta în runda finală de pe 16 noiembrie. Dintre cei 14 prezidențiabili, am remarcat în special ...

Read More

Fanatismul politic daunează grav bunului simț

Cum locuiesc în Marea Britanie încă din 2007, vreau să fac câteva observații despre modul în care percep campania electorală din afara ţării. Îndrăznesc să afirm că este pe cale să devină chiar mai ticăloasă decât campaniile electorale din 1990 și 1992. Lupta politică a depăşit în 2014 cu mult recordurile anterioare în materie de demagogie și dezinformare. Mai mult, propaganda electorală s-a extins ca un cancer și în mediul online, fiind prezentă pe mai toate platformele de socializare online ale românilor de pretutindeni.

Read More

Românii din străinătate trebuie să susțină proiectul de unire a Moldovei cu România

Departe de România, la aproape 3000 de km de casă, simt o imensă bucurie că Marșul pentru Basarabia din București a ajuns cea de-a treia ediție. Îmbucurător este și faptul că numărul participanților la acest eveniment a crescut semnificativ de la un an la altul.

Dragi români din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Grecia, Italia, Germania, SUA, Canada etc., suntem contemporani cu începuturile unor evenimente foarte speciale. Haideți să ne arătăm solidaritatea cu cei care doresc unirea Moldovei cu România. Haideți să arătăm lumii că rezonăm cu aspirațiile celor care vor împânzi peste câteva zile străzile Bucureștiului.

Read More

Cel mai mare dușman al României este actuala clasă politică (1)

Teatru absurd la el acasă, adică în România. Scena s-a petrecut la Eforie Nord, cu ocazia deschiderii Diaspora Estival, un program destinat nouă, românilor din afara granițelor. Aici, Premierul Romaniei Victor Ponta a facut o acuzație foarte gravă la adresa românilor din străinatate. 

Acesta a declarat că cei mai mari dușmani ai României peste hotare sunt – atenție - tot românii (din străinătate)! Dumnealui a explicat că noi transmitem în statele gazdă semnale proaste despre țara noastră, și anume că "România este o țară rea, o țară de infractori, de hoți", mesaje ce sunt preluate cu ușurință de către cei cărora ne adresăm.

Găsesc această declarație profund jignitoare, impertinentă și nefondată. Este menită să asmută român contra român, pentru a nu știu câta oară. Nu am auzit să fi existat vreo reacție din sală la acuzațiile premierului. Dacă a fost o întâlnire cu aplaudacii partidului, eu am semne serioase de întrebare cu privire la calitatea participanților din străinătate care au onorat cu prezența.

Read More

Centrul de echivalare a studiilor din Marea Britanie a lansat un nou portal online pentru procesarea aplicațiilor

UK NARIC a lansat în luna iulie 2014 un nou portal online de înregistrare și procesare a cererilor de echivalare a studiilor.

Schimbarea cea mai importantă pe care o aduce constă în faptul că întreaga aplicațe, inclusiv trimiterea diplomelor/certificatelor de studii și achitarea taxei, se poate face online, prin intermediul noului portal lansat în luna iulie de către centrul de echivalare a studiilor din Marea Britanie. 

Echivalarea studiilor nu reprezintă o soluție miraculoasă de valorificare a studiilor, ci mai degrabă o etapă în procesul de (re)integrare profesională sau academică din Marea Britanie. Odată echivalate, titularii certificatelor din România trebuie să fie pregătiți să treacă prin aceleași dificultăți ale găsirii unui loc de muncă, la fel ca orice absolvent de studii din UK. 

Read More

România sporeşte prin noi!

Inca din anii ’90, in preajma fiecarui tur de scrutin si in special pe durata emisiunilor de dezbatere a rezultatelor alegerilor, diverse personaje politice si analisti politici discutau pe un ton revelator despre existenta a doua Romanii scindate de apartenenta electorala a alegatorilor: una apartinand unui candidat, alta celuilalt; una rurala, alta urbana; una superficiala, alta profunda; una educata, alta necioplita etc. Din pacate, atat campania electorala grobiana a partidelor politice cat si interpretarea tendentioasa rezultatelor votului de catre ’specialisti’ si politologi au dus la un fenomen de stigmatizare a romanilor din tara, dar si din strainatate.

Read More

Restart Diaspora. Meridianul 0. Greenwich Park, Londra

Dragi români din Marea Britanie,

Știu că vă este greu să fiți departe de casă, familie, prieteni și de tot ce aveți drag în România pitorească. Știu că toți românii de bine iși doresc  sa nu fi fost atât de dezbinați, atât în țară, cât și în străinătate.

De peste 12 ani, românii din diaspora au fost nu numai o sursă importantă de specialişti şi profesionişti competenţi , care acum lucrează în companii şi instituţii de top din Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Germania, SUA sau Canada, dar şi oxigenul pentru economia naţională.

Read More