BLOG

România sporeşte prin noi!

Inca din anii ’90, in preajma fiecarui tur de scrutin si in special pe durata emisiunilor de dezbatere a rezultatelor alegerilor, diverse personaje politice si analisti politici discutau pe un ton revelator despre existenta a doua Romanii scindate de apartenenta electorala a alegatorilor: una apartinand unui candidat, alta celuilalt; una rurala, alta urbana; una superficiala, alta profunda; una educata, alta necioplita etc. Din pacate, atat campania electorala grobiana a partidelor politice cat si interpretarea tendentioasa rezultatelor votului de catre ’specialisti’ si politologi au dus la un fenomen de stigmatizare a romanilor din tara, dar si din strainatate.

Cert este ca Romania noastra, a oamenilor simpli, a fost profund transformata de elita politica postdecembrista astfel incat:

-              justiţia a devenit o gluma pentru cei cu privilegii si bani;
-              sistemul de educatie a fost adus la un minim de performanta nationala istorica;
-              sistemul de asistenta sociala a ingenunchiat tocmai cetatenii care si-au adus cea mai mare contributie la dezvoltarea tarii;
-              sistemul sanitar a ingropat pana si cel mai sanatos roman.

De asemenea, un fenomen ingrijorator in ultimii ani este polarizarea sociala. Un grup mic de privilegiati traiesc in plina bunastare, in timp ce restul romanilor supravietuiesc de pe o zi pe alta. La o analiza retrospectiva de bun simt observam cum elita politica actuala nu a reusit altceva decat sa creeze iluzia ca Romania face pasi concreti spre modernizarea institutiilor publice sau ca cei care deţin fraiele tarii pot imbratisa peste noapte valori democratice, pro-europene. 

Foto: Eduard Cosmin / Locaţie: Meridianul 0. Greenwich Park, Londra (07 oct 2012)

Aceeasi elita politica pe care o alegem odata la patru ani mai are si„meritul” de a fi expediat peste graniţa aproximativ 3 milioane de romani. Unul dintre cele mai nocive efecte ale lipsei de viziune a clasei politice fost astfel pauperizarea romanilor, fenomen ce a alimentat, inevitabil, migratia acestora spre locurile de munca mai bine platite din strainatate. In paralel cu explozia fenomenului migrationist, in tara s-a dezvoltat, oarecum surprinzator, o atitudine de stigmatizare a diasporei. Este cunoscuta atribuirea de apelative jignitoare (capsunari, ciobani, slugi, cersetori etc) unor oameni care nu fac decat sa munceasca pentru un minim confort. Atitudinea este cu atat mai stranie cu cat in Romania nu exista comunitate care sa nu simta efectele plecarii membilor sai in strainatate.

Multi vor spune ca Romania se afla intr-o stare fara iesire. Oare chiar asa sa fie!? Raspunsurile posibile ar putea fi descoperite daca incercati sa raspundeti la cateva intrebari, indreptandu-va atentia si spre romanii din strainatate: Cine suntem? De ce am plecat? Ce am facut noi in ultimii ani? Ce planuri avem pentru Romania?

Oricat de greu de crezut ar fi, raspunsurile la intrebari sunt cunoscute de catre cei care au ramas in comunitatile din care noi am plecat. Practic, nu cred ca exista in Romania  vreo familie care sa nu fi avut cunostita de vreo ruda sau vecin nevoit sa isi caute un rost in strainatate. In acest caz, nu este dificil sa identificam cine suntem noi, romanii din strainatate: cineva drag din familia voastra, unul dintre vecini, prieteni, fosti colegi de serviciu sau de scoala. Am plecat din Romania din cauze multiple, generate in primul rand de calitatea slaba a clasei politice in a se adresa eficient problemelor romanilor. Am plecat pentru ca ne-am simtit in mod repetat mintiti, furati, umiliti de o clasa politica a carei calitate morala si intelectuala se afla intr-o continua degradare.

De peste 12 ani, romanii din diaspora au fost nu numai izvorul de specialisti si profesionisti competenti care acum lucreaza in companii şi institutii de top din Italia, Spania, Franta, Marea Britanie, Belgia, Germania, SUA sau Canada, dar si oxigenul pentru economia nationala.

Desi departe de casa, suntem din ce in ce mai multi romani care nu ne mai simtim reprezentati de actuala clasa politica din Romania. Aceeasi politicieni, in carne si oase, au schimbat de zeci de ani pozitii de conducere intre ei, migrand permanent de la un fotoliu la altul, de la un partid la altul, fara rusine fata de noi. In 2012,  aceleasi personaje politice compromise sau incompetente incearca din nou prin toate mijloacele sa ajunga la noi, romanii din strainatate.

Eu sunt unul dintre milioanele de romani dezamagiti de starea in care se afla Romania si romanii din strainatate. Mi-am dorit foarte mult sa ma inscriu in cursa electorala pentru un loc de deputat in Parlamentul Romaniei deoarece am crezut ca demersul meu si al altor candidati din generatia mea poate fi un mic pas in directia reformei politice romanesti. Mai mult, am considerat si inca consider ca a sosit timpul ca toata experienta mea, dar şi a altor specialisti din diaspora, sa fie transferata si utilizata in beneficiul nostru si al tarii noastre. Acest transfer de cunostinte acumulate in strainatate poate fi debutul unei schimbari majore in viata politica a romanilor din tara sau strainatate, un pas important spre formarea si lansarea unei generatii valoroase de oameni de stat romani, o generatie morala, educata, vizionara, capabila si dedicata exclusiv misiunii de a infaptui o noua Romanie.

Duminica 07 octombrie 2012 am transmis de la Meridianul 0, alaturi de mai multi romani din Marea Britanie, un apel catre toti conationalii nostri din diaspora:

              „ESTE TIMPUL PENTRU UN NOU INCEPUT PENTRU POLITICA ROMANEASCA!”

Chiar daca nu am reusit sa ma inscriu in cursa electorala din 09 dec 2012, voi continua sa promovez acest mesaj in randul comunitatilor de romani din strainatate. Alaturi de alti conationali, voi milita pentru o mai buna reprezentare a intereselor romanilor din Diaspora si voi continua sa ma implic in proiecte care faciliteaza integrarea socio-profesionala a romanilor din strainatate.

Doresc sa transmit sustinatorilor, dar si romanilor din strainatate in general, urmatoarele mesaje:

1.            Romanii din strainatate trebuie sa aiba o voce autentica, solidara, puternica si reformatoare. Noi suntem o forta de schimbare impresionanta, iar solidarizarea noastra este mai necesara decat oricand.

2.            Trebuie sa credem in capacitatea generaţiei noastre de a crea un alt model de reprezentare a romanilor din strainatate, unul care sa fie piatra de temelie pentru o altfel de Romanie. Distanta de acasa nu ne poate opri sa ne simtim responsabili si atasati sufleteste fata de destinul patriei noastre.

3.            Planurile romanilor din strainatate nu se pot indrepta decat spre tara mama. Vom avea un viitor in Romania numai daca incepem sa ne implicam direct in problemele tarii. In diaspora s-au format pana acum zeci de mii de studenti, absolventi, profesionisti, antreprenori si oameni de cultura capablili sa-si aduca o contributie majora la reconstructia Romaniei.

Reformarea tarii nu se poate face decat cu concursul si implicarea directa a romanilor din strainatate. 

ROMANIA SPORESTE PRIN NOI!

Nicolae-Daniel Popescu