BLOG

Fanatismul politic daunează grav bunului simț

Fanatism politic in mediul online din diaspora

Iată-ne ajunși în pragul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie 2014. Paradoxal, similar cu fiecare tur de scrutin, nu prea avem opțiuni reale de vot. Cum locuiesc în Marea Britanie încă din 2007, vreau să fac câteva observații despre modul în care percep campania electorală din afara ţării.

În primul rând, este  posibil ca aceasta să fie cea mai mizerabilă campanie electorală de când România are parte de alegeri libere. Încă mai avem de suportat dejecțiile electorale din săptămânile 3-14 noiembrie, înaintea turului doi. Îndrăznesc să afirm că este pe cale să devină chiar mai ticăloasă decât campaniile electorale din 1990 și 1992. Lupta politică a depăşit în 2014 cu mult recordurile anterioare în materie de demagogie și dezinformare. Mai mult, propaganda electorală s-a extins ca un cancer și în mediul online, fiind prezentă pe mai toate platformele de socializare online ale românilor de pretutindeni. 

În al doilea, sunt șocat de înverșunarea și sălbăticia cu care anumite voci din străinătate aleg să își susțină prezidențiabili preferaţi sau partidelefavorite, mai ales în mediul online. Nu mă refer aici la simplii simpatizanți care își arată în mod civilizat susținerea pentru diverși candidați, ci la postacii și slugile de partid care răspândesc cu virulență mesaje electorale grobiene, ipocrite și depravate. Aceste slugi, în multe cazuri "reprezentanți" ai unor "asociații" românești peste hotare, fac propagandă politică deși statutul juridic al organizațiilor pe care le reprezintă îi împiedică să se implice în acțiuni politice. La fel de toxici în mediul online sunt mulți dintre parlamentarii afiliați sau nu unui partid, deci oamenii politici cu acte în regulă. 

În al treilea rând, de ce românii din diaspora continuă să fie atacaţi (în mod visceral) în preajma alegerilor, deși foarte mulți trăiesc în țări care ne pot fi modele în materie de clasă politică? De ce continuăm să ne lăsăm manipulați cu atâta ușurință de clipuri electorale și slugi care inflamează toată această degringoladă politică? Oameni buni, să ne reamintim: noi suntem în exil tocmai din cauza partidelor care ne bagă acum pe gât candidați de paie, folosindu-se de bani deturnați din fonduri europene, din investiții în infrastructură, din educație, din sănătate etc. Rostul paralelor obținute din corupția sistemică susținută de toate guvernele de după 1989 se vede mai bine cu ocazia alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale. Apoi, crezând că doar PSD sau PDL fac pomeni electorale, mulți români de peste granițe dovedesc că sunt rupți în totalitate de realitățile din România.

Românii din străinătate care au văzut nivelul la care se face politică în alte țări, ar trebui să se detașeze pentru un moment de lăturile propagandistice ale agitatorilor și  slugilor a căror sarcină este să defuleze în această perioadă pe internet. Înainte să ridicați în slăvi pe unul dintre candidații principalelor partide politice, gândiți-vă puțin la greutățile pe care le-am avut zi de zi în străinătate, în special din 2000 și până la momentul de referință 2014. Ce a făcut pentru noi Iliescu sau Băsescu, ori partidele care i-au ajutat să câștige alegerile? Cu ce s-a îmbunătățit situația noastră peste hotare sau a celor dragi de acasă? Fanatismul politic daunează grav caracterului, sănătații sociale, dar mai ales bunului simț. Toate partidele politice româneşti actuale sunt în egală măsură responsabile pentru situația dezastruoasă în care ne aflăm. În spatele lui Ponta, Johannis, Udrea, Macovei etc. stau aceleași vechi grupări securisto-mafiote vândute ireversibil intereselor personale. Absolut toți candidații principalelor partide politice, inclusiv  “independenta” Macovei, au schelete în dulapuri.

În această campanie electorală se experimentează din plin tot felul de strategii ultramoderne de marketing politic și electoral, s-au creat clipuri și filmulețe electorale de păcălit naivii. În spatele montajelor video "cool" sunt aceleași clanuri malefice, răuvoitoare și incapabile să aducă soluții noi nu numai la dezastrul economic pe care l-au creat în ultimii 25 de ani, dar mai ales la provocările dinamice din noul context geopolitc regional și european. Votând acești candidați de paie, devenim complici cu ei la abuzurile economice, politice, culturale și sociale săvârșite asupra noastră de hoți, corupți, mincinoși și impostori.

Această postare este de fapt o scurtă cronică a unui eșec previzibil și inevitabil al schimbării clasei politice românești. Indiferent cine va ieși președinte în 2014, noi pierdem. Românii din străinătate se vor depărta și mai mult de visul unui eventual Exod, a unei reîntoarceri în patria mama în viitorul apropiat. Cei de acasă vor lucra și peste 5 ani pe salarii minime de 5-6 ori mai mici decât cele din vestul Europei.

Anul acesta se vor împlini 25 de la Revoluție. O revoluție confiscată în 1989 de grupările securisto-mafiote care acum se întrec în competiții electorale sub sigle gen PSD, PDL, PMP, PNL,  sau “independent” (lista nu este exaustivă). Victor Ponta, Klaus Johannis, Elena Udrea, Monica Macovei, Dan Diaconescu etc. sunt vârfurile de lance care ne vor pecetlui soarta pentru încă cinci ani. Țineți-le minte numele pentru că din cauza lor vom rătaci încă mult și bine prin deșerturile străinătății.