BLOG

Centrul de echivalare a studiilor din Marea Britanie a lansat un nou portal online pentru procesarea aplicațiilor

UK NARIC a lansat în luna iulie 2014 un nou portal online de înregistrare și procesare a cererilor de echivalare a studiilor.

Schimbarea cea mai importantă pe care o aduce constă în faptul că întreaga aplicațe, inclusiv trimiterea diplomelor/certificatelor de studii și achitarea taxei, se poate face online, prin intermediul noului portal lansat în luna iulie de către centrul de echivalare a studiilor din Marea Britanie. Aceasta înseamnă că toate cererile aplicanților vor fi procesate mult mai eficient, întrucât întreaga corespondență dintre aplicant și UK NARIC se realizează acum în întregime online. 

Detalii complete și actuale despre procedura de echivalare a studiilor în Marea Britanie gasiți pe site-ul Rețelei Profesioniștilor Români din Străinătate (RPRS), în acest articol (actualizat în luna august). 

Întăresc ideea exprimată de-a lungul anilor și îi îndemn pe cei interesați să apeleze la echivlarea studiilor în urmatoarele cazuri:

- dacă este într-adevăr necesar; în unele situații aceasta nu se impune, întrucât echivalarea se realizează direct de către organizația profesională care reglementează profesia pe care sunteți interesați să o practicați în Marea Britanie (de exemplu, medicii, arhitecții, asistenții medicali etc);

- dacă vi s-a solicitat în mod expres acest lucru (spre exemplu, de către o instituție de învățământ, un angajator sau o organizație profesională);

- dacă dețineți calificări mai puțin cunoscute pe piața muncii din Marea Britanie, iar echivalarea acestora vă poate aduce un beneficiu profesional sau academic.

Este important ca cei care apeleaza la echivalarea studiilor să o facă cu un scop precis, și nu din inerția altora. Consider că studiile pot fi valorificate cu succes atunci cand motivele echivalarii includ, de exemplu, parcurgerea unui traseu profesional dependent de existența unei scrisori de echivalare, promovarea la locul de muncă pe baza dovedirii unui anume nivel de studii, o cerere expresă din partea unui angajator, instițutii de învățământ sau asociații profesionale. În cele mai multe situații, echivalarea studiilor superioare nu este necesară, mai ales că diplomele universitare din România nu mai reprezintă un mister pentru angajatorii și instituțiile de îinvățământ superior britanice. Pe de altă parte, studiile profesionale sunt mai puțin cunoscute în această țară, iar cei care dețin calificări profesionale (muncitorii calificați) merită să obțină confirmarea nivelului acestora în Marea Britanie

Echivalarea studiilor nu reprezintă o soluție miraculoasă de valorificare a studiilor, ci mai degrabă o etapă în procesul de (re)integrare profesională sau academică din Marea Britanie. Odată echivalate, titularii certificatelor din România trebuie să fie pregătiți să treacă prin aceleași dificultăți ale găsirii unui loc de muncă, la fel ca orice absolvent de studii din UK. 

Nicolae-Daniel Popescu