BLOG

10 modalități prin care românii din străinătate pot ajuta România

Relațiile strânse cu familia și prietenii, dar și natura proiectelor în care sunt implicat, mă aduc în țară și pe meleagurile natale de cel puțin trei ori pe an. Peste hotare, am întâlnit români despre care pot spune că au o legătura foarte matură și puternică cu România. Avem și un obicei în a vorbi cu foarte mult patos despre tot ceea ce se petrece acasă, despre reforme (mai bine zis, despre lipsa lor), politică, nivel de trai, turism, servicii etc. Totuși, încă nu realizăm că avem puterea de a influența lucurile care nu ne plac. Desigur, ariile noastre de acțiune sunt mult mai restrânse, dar esentiale: familia, mica comunitate, atitudinea pe care o avem față de semeni și față de sistem.

Vă propun un decalog a ceea ce consider că fiecare dintre noi, românii din străinătate, ar trebui să facem în relație cu țara mamă pentru a influența în bine anumite procese și comportamente din România (sunt linii de conduită pe care eu însumi încerc să le urmez). Dacă aveți și altele, vă aștept cu drag ideile pentru mă ajuta să scriu o continuare a materialului.

1.        Păstrează o legatură stransă cu cei dragi de acasă, ei te vor aștepta întotdeauna cu inima deschisă. Familia este cel mai frumos și valoros dar de pe lumea asta.

 Păstrează legăturile strânse cu cei dragi de acasă! (foto:  Tudor Gabriel Dominte )

Păstrează legăturile strânse cu cei dragi de acasă! (foto: Tudor Gabriel Dominte)

2.      Încurajează agricultura și zootehnia ecologică, căutând să cumperi și să consumi produse agro-alimentare organice direct din gospodăriile țărănești

Susține mica agricultură și țărănimea, satele, diversitatea semințelor și soiurilor românești. Caută să menții circuitul banilor în comunitatea locală și nu cumpăra din supermarket sau de la producătorii străini decât strictul necesar. 

Susține produsele țărănești

3.       Îngrijește-ți latura spirituală. Vizitează lăcașurile de cult din România, indiferent convingerile sau de confesiunea ta religioasă. Pe meleagurile noastre veți găsi tradiții spirituale foarte vechi și variate. 

Mănăstirea Putna

4.       Investește în România. Fii un model de urmat pentru cei de acasă și nu afișa o atitudine arogantă sau disprețuitoare în țară. Arată familiei, prietenilor și vecinilor tai că, la nevoie, se pot baza pe ajutorul tău.

 Investește în România!

Investește în România!

5.       Restabilește legătura cu România profundă. Folosește turismul rural pentru a descoperi autenticitatea, esența, pitorescul și unicitatea meleagurilor noastre. 

Pojorâta, Bucovina (foto: Tudor Gabriel Dominte)

6.    Ești cel mai bun agent al schimbării în România. La nevoie, încurajează, învață și ajută oamenii să găsească soluții legale și oneste la rezolvarea unor probleme administrative, politice,  culturale, ecologice sau economice locale.

Implică-te direct în acțiuni caritabile dedicate apărării unor cauze nobile sau a unor grupuri defavorizate din comunitatea din care faci parte (de exemplu, donează bani sau bunuri unei case de bătrâni sau centru de plasament pentru copiii din localitatea ta).

 Fii agent al schimbării în România!

Fii agent al schimbării în România!

7.       Protejează cu sfințenie mediul natural. România a fost binecuvantată cu una dintre cele mai bogate și variate faune și flore  din Europa.  

 Pietrele Doamnei, Câmpulung Moldovenesc

Pietrele Doamnei, Câmpulung Moldovenesc

8.       Îmbogățește-ți orizontul cultural. Vizitează împreună cu familia cel puțin câte un obiectiv turistic important din țară pe an. Arată și cultivă în copiii tăi respectul pentru bogăția culturală a României.

 Castelul Peleș, Brașov

Castelul Peleș, Brașov

9.  Transmite copiilor tăi dragostea față de patria mamă, eroii, martirii și marii români. Fii mândru de originea ta. Ca și noi, copii noștri sunt legați ombilical de România, chiar dacă s-au născut în străinătate.

 Cetatea de la Alba Iulia

Cetatea de la Alba Iulia

10.   Promovează țara noastră peste hotare. Invită-ți rudele și prietenii din străinătate să îți viziteze bătătura, să guste din bunătățile noastre culinare, să ne cunoască cultura și istoria și, nu în ultimul rând, să investească în țara noastră.

 Promovează țara noastră peste hotare!

Promovează țara noastră peste hotare!