DE CE MA IMPLIC

 Foto: M. Leanca

Am 35 de ani și până la vârsta de 24 de ani am trait într-o Românie compleșită de sărăcie și paralizată de către proprii noștri conducători din 1990 și până în prezent. Cu 10 ani în urmă, am fost nevoit să-mi părăsesc țara și părinții pentru pentru a începe o nouă viață în Marea Britanie.

După o experiență profesională de 10 ani peste hotare și dezamăgiri succesive legate de guvernările de după Revoluție, am decis să mă implic semnificativ în viața politică.

Candidez la Camera Deputaților din partea Uniunii Salvați România cu scopul de a proteja Diaspora româneasca de clasa politică coruptă și de a pune în aplicare reformele de care România are atât de mare nevoie. Consider că mă identific cu necesitățile, aspirațiile, prioritățile românilor care au facut și continuă să facă sacrificii enorme pentru un nivel de trai mai bun în străinătate, dar și în România.

Intențiile mele pentru România și Diaspora românească

În ciuda tuturor relelor abătute asupra noastră și după mai bine de 10 ani petrecuți peste hotare, continui să văd și întâlnesc zilnic români-luptători, curajoși, integri. Vreau ca noi să avem parte de reprezentarea pe care o merităm, vreau ca pe agenda diasporei și viitorilor parlamentari din diaspora să fie proiectele, nu politica.

În calitate de candidat al USR la Camera Deputaților pentru Diaspora, viziunea activității mele în Parlamentul României poate fi rezumată în trei axe principale:

 • îmbunătățirea condițiilor de muncă și viață a românilor din străinătate,

 • actualizarea legislației românești în domeniul echivalării studiilor și

 • transparentizarea totală a activității parlamentare.

(I)  Propunerea unor măsuri legislative concrete și cu efecte immediate care să îmbunătățească condiția românilor din străinătate

 1. Combaterea sărăciei, a coruptiei, oprirea risipei și a furtului din banii publici printr-un Parlament curat
   
 2. Îmbunatățirea managementului serviciilor consulare (eficientizarea interacțiunii între consulate și românii din diaspora). Voi lupta pentru reducerea birocrației sufocante la secțiile consulare, îmbunătățirea serviciilor consulare adresate cetățenilor români din diaspora, inclusiv a atitudinii față de conaționalii care apelează, contra-cost, la serviciile instituțiilor românești din străinătate; existența unor informații clare și concise despre procedurile și taxele consulare, pe paginile web ale misiunilor diplomatice românești.
   
 3. Combaterea activă a discriminărilor și atacurilor de xenofobie la adresa comunităților românești din întreaga lume
   
 4. Încurajarea organizării de evenimente de asistență gratuită pentru cei care doresc să muncească peste hotare, atât în Romania (înainte de plecare) cât și în țările de destinație. Zeci de români ajung anual în străinătate total nepregătiți și neinformați, fapt ce a crescut semnificativ riscul ca aceștia să fie exploatați, abuzați și discriminați la locul de muncă.
   
 5. Combaterea traficului de ființe umane. Datorită situației financiare precare, numeroși români ajung să fie fără adăpost, iar alții ajung victime ale traficului de persoane în scopul muncii forțate/exploatării sexuale, pentru cerșit sau pentru activități de criminalitate forțată. 

  Cu cele 830 de victime identificate în acest an, România este campioană europeană pe piaţa de fiinţe umane. Numarul acestora este însă mult mai mare. Suntem pe primele locuri în toate studiile și cercetările relaizate de organismele internaționale. Vreau să contribui semnificativ la îmbunătățirea procesului de combatere a acestui flagel prin îmbunătățirea cadrului legal și mai multe acțiuni de informare în școli, licee, rețele de socializare, în mediul rural, dar și urban.  
   
 6. Sprijin concret în vederea păstrării identităţii, culturii şi tradiţiilor în comunitățile istorice de români din afara granițelor (Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria etc). De exemplu, înființarea de școli complementare de limba română, biserici, manuale de de predare a limbii române, istoriei și georgrafiei.
   
 7. Susținerea și elaborarea de noi proiecte pentru românii din diaspora care doresc să revină în țară (studenți, muncitori calificați, fermieri, specialiști, antreprenori). Pentru mulți români din străinătate, munca peste hotare reprezintă o soluție temporară. În ultimii doi ani am observat că există o nevoie crescândă de informații legate de oportunități concrete de întoarcere (târguri de slujbe, fonduri pentru antreprenoriat în țară, informații despre contribuției de pensie din străinătate în România etc).
   
 8. Modificarea procedurii curente de înscriere a diasporenilor în Registrul Electoral și îmbunătățirea sistemului de vot pentru românii din străinătate. Încurajarea românilor să se înscrie în Registrul Electoral pentru o evidență precisă a cetățenilor care trăiesc în afara țării.
   
 9. Creșterea numărului de parlamentari în diaspora pentru a se asigura o reprezentare proporțională a românilor din străinătate.

(II) Implementarea unor măsuri legislative în domeniul educației (cercetare, recunoaștere studii) pentru a facilita accesul absolvenților români din străinătate pe piața muncii din România, sau al străinilor care vor să studieze în România

România este printre țările europene cu cel mai ineficient sistem de recunoaștere a diplomelor de studii din străinătate. Este o problemă ce a fost sesizată atât de instituțiile de învățământ superior, cât mai ales de absolvenții români cu studii superioare din străinătate.

Unul dintre primele mele proiecte propuse va fi legat de îmbunătățirea și simplificarea procedurilor privind recunoaşterea şi echivalarea diplomelor de studii în România. În ultimii 10 ani am acumulat o experiență considerabilă în educație, cercetare și recunoașterea studiilor la Centrul Național de Recunoastere și Informare Academică din Marea Britanie (UK NARIC).

(III) Susținerea unor criterii clare de integritate pentru toți reprezentanții Parlamentului României, alături de transparentizarea completă a activității palamentare

 1. Renunțarea la votul secret în Parlament în cazul cererilor venite din parte unor instutuții de control ale statului;
   
 2. Stabilirea unui cod de conduită al parlamentarului, excluderea celor anchetați, condamnați definitiv, chiar și cu suspendare;
   
 3. Publicarea tuturor aspectelor legate de activitatea parlamentară, de la prezență la vot, inițiative legislative și interpelări, pâna la cheltuieli cu biroul parlamentar, deplasări, activități publice ale parlamentarului;
   
 4. Continuarea măsurilor privind transparentizarea activității tuturor instituțiilor publice, în special în ceea ce privește cheltuirea banilor publici.

Consider că putem veni cu un model care să fie piatra de temelie pentru o altfel de Românie, unul care să nu includă pușcariabili, incompetenți, corupți, nesimțiți, și lista poate continua. Voi lupta pentru ca românii din străinătate să fie implicați mai mult în procesul decizional și în activitatea instituțiilor din străinătate și din România. Disțanta de acasă nu ne poate opri să ne simțim responsabili și atașați sufletește față de destinul patriei noastre.

 

COMENTARII